fbpx

Тялото се нуждае от хидратация!

Трудно може да се даде универсален отговор на въпроса „Колко вода трябва да пием на ден?“, но едно е сигурно – хидратацията на организма започва отвътре и е изключително важна, особено в горещите летни дни. Приемането на различни видове напитки или храни с високо съдържание на вода в тях не може да замести ползите от приемането на чистата питейна вода – тя си остава единствената и най-важна напитка от която се нуждаем!

Тялото ни е съставено основно от вода и за да функционират правилно всички системи, включително нервната и мускулната е необходимо постигането на правилен баланс между водата и електролитите в нашите тела.

Хидратацията на организма осигурява оптимална телесна температура, поддържа здравословен метаболизъм като спомага за премахването на токсините чрез потта и урината. Водният баланс се влияе от изключително много процеси, включително външни фактори, физическо натоварване, възраст, пол, телесна маса и т.н. Имено заради това не е нужно да се фокусираме върху приемането на точно „8 чаши вода на ден“ или така универсалните „2 литра вода на ден“. Най-лесният начин да следим баланса на течности в тялото ни е като проверяваме цвета на нашата урина. Тъмният кехлибарен цвят говори за силна дехидратация, докато бледожълтият цвят показва необходимия баланс.

Симптомите на тежка дехидратация включват сънливост и слабост в тялото, невъзможност да остена будно и в кондиция. Ускоряване на дишането и пулса, силно безпокойство, главоболие, може да се стигне дори и до загуба на съзнание. Колкото и парадоксално да звучи, задържането на течности от организма се дължи имено на липсата на достатъчен прием на вода. Тялото започва да се запасява, когато няма редовен прием. Пиенето на повече вода води до изтегляне на водните запаси и елиминира задържането на течностите.

За да избегнете дехидратацията е добре на първо време да си създадете навик за пиене на вода. В началото доста хора не усещат жажда, но при редовна консумация човек по-лесно започва да изпитва нужда от прием на вода. Недейте да пренебрегвате чувството си за жажда, това е първият сигнал за настъпване на дехидратация. Носете със себе си винаги удобна бутилка с вода, която да ви е под ръка при нужда. Много по-често ще посягате към нея когато е пред очите ви. Когато консумирате диуретични напитки като чай и кафе, винаги ги съчетавайте и с чаша вода. Създайте вода по свой вкус. Може да се насладите на вода с добавени в нея плодове или зеленчуци. Овкусената вода с лимон влияе благоприятно на храносмилането и доставя повече наслада.

Богатството – мултивитамини
Храни с богато съдържание на магнезий

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню