fbpx

Крил, или с какво се хранят китовете

Крил представлява ракообразен вид дълбоководен планктон, често наричан „храна за китове“. Той образува големи ята, които могат да достигнат до няколко квадратни километра. Рибите, океанските птици, тюлените и китовете се изхранват главно с него.

Международната комисия на арктическия хапитат (CCAMLR) определя годишна квота за улов на крил, която цели неговото опазване като биологичен вид. Именно за това производството на масло от крил е по-скъп процес от производството на останалите омега-3 продукти. То изисква повече ресурси и внимание, които да гарантират запазването на ценните му съставки през целия производствен процес.

Маслото от крил е изключително богато на омега–3 мастни киселини, които имат редица ползи за здравето на нашия организъм. Също така съдържа астаксантин – ĸapoтeнoид, ĸoйтo пpидaвa чepвeния цвят нa ĸpилa. Той е мощен антиоксидант и предпазва клетките от свободните радикали, които са причина за тяхното увреждане. Маслото от крил е естествено богато на фосфолипиди, като тяхната структура ги прави много лесно усвояеми от организма. Фосфолипидите имат способността да намаляват натрупаните в сърцето и черния дроб мазнини, които са предпоставка за увеличена инсулинова чувствителност. Маслото от крил с богатия си състав представлява изключително полезна и мултифункционална хранителна добавка, която допълва с ценни хранителни вещества разнообразното хранене.

Приемът на масло от крил увеличава есенциалните мастни киселини ЕРА и DHA, които допринасят за намаляване на окислителните процеси в организма и активират процесите, свързани с мастния и въглехидратния метаболизъм.

Маслото от крил подпомага функциите на нервната система, дейността на черния дроб и очите. Редовното приемане на масло от крил благоприятства състоянието на сърдечносъдовата система, кожата и ставите, също така поддържа нормалните нива на триглицеридите и холестерола.

Симптомите, които се свързват с предменструалния синдром при жените, а именно промени в настроението, гадене, мускулни крампи и болки в гърдите се повлияват изключително добре при прием на масло от крил.

!!! Маслото от крил не трябва да се консумира от хора, които имат чувствителност или проявяват алергични реакции към храни с морски произход.

Коса, кожа и нокти – огледалото на нашето здраве
Пробиотик за живот! Pro – за, Bios – живот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu