fbpx

Що е то мелатонин и за какво ни е необходим?

No Comments

Да сме будни когато е светло през деня и да спим когато е тъмно през нощта е естествена част от живота на човек. Излагането на светлина или тъмнина е от съществено значение за регулирането на съня. Още от първия лъч светлина, който навлиза в окото се изпращат нервни импулси до мозъка, след което започват сигнали, контролиращи определени хормони, телесната температура и други функции на тялото, определящи чувството ни за сънливост или бодърство. При излагане на светлина телесната температура на тялото започва да се повишава, освобождават се стимулиращи хормони и така тялото ни се подготвя за работа. Обратното, при излагане на тъмнина започват да се освобождават други хормони като мелатонин, който е свързан с началото на съня. По този начин тялото се настройва за предстоящата почивка. Обикновено производството на мелатонин започва около 21 часа вечерта. Повишават се нивата му в кръвта и тялото ни изпитва нужда от сън и почивка. Повишените нива остават така за около 12 часа или през цялата нощ. Появата на първите дневните лъчи започват да намаляват нивата на мелатонин и тялото ни получава сигнали за събуждане.

Мелатонинът регулира и синхронизира биоритмите и помага на тялото да се възстанови като ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на сън. Именно правилното функциониране на сложните процеси в тялото забавят и процесите на стареене.

Повечето хора, които имат проблем със съня имат ниски нива на мелатонин. Честото пътуване и смяната на часовите зони също е предпоставка за нарушаване ритмите на организма. Приемането на мелатонин под формата на хранителна добавка ще им помогне да регулират биоритмичните цикли на своя организъм.

Комбинацията на мелатонин и витамини от група B допринася освен за регулиране на съня и за намаляване на стреса, натрупан в организма. В-витамините поддържат нормалния метаболизъм и производство на енергия, премахват чувството на отпадналост и умора, укрепват нервната система и подпомагат умствената дейност.

Менопауза – как да преминем по-лесно през този период
Кафето – необходимо не само за събуждане

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu