fbpx

Коса, кожа и нокти – огледалото на нашето здраве

Небалансираната диета, стресът на който сме подложени и не на последно място замърсеният въздух са част от факторите, които се отразяват на нашето здраве. Суетата също допринася за здравословното състояние на нашата коса, кожа и нокти. Козметиката която използваме, некачествените продукти и честото термично третиране на косата (сешоар, преса, маша), третирането на ноктите с агресивни методи (дълготраен лак, изкуствени нокти) допълнително атакуват тяхното състояние и не след дълго ще последствията ще бъдат видими.

Нашата коса, кожа и нокти представляват огледало на състоянието на организма ни.

Поддържането на красив външен вид ще започне да става по-трудно, да изисква повече козметични средства за локално третиране. Може да се появи косопад, накъсване на косата и липса на блясък. Кожата ще стане суха, чувствителна и е възможно да се появят тъмни кръгове под очите. Чупливите нокти, които не задържат за дълго лака и той често пада са част от алармиращите сигнали, които подсказват че трябва да подхраним тялото отвътре, е не само с прилагането на външни средства, които както се вижда имат краткотраен ефект. За здравословен растеж и добро състояние на косата, кожата и ноктите са необходими грижи и подхранващи вещества. Ежедневен прием на достатъчно количество витамини и минерали, белтъчини и мазнини спомага косата да израстне красива и здрава, да имаме нечупливи нокти и нежна и еластична кожа.

Балнсираната диета, не винаги е гаранция за набавянето на така ценните вещества, защото храната става все по-бедна на микронутриенти заради обедняването на почвата. Хроничният стрес и преумората, недоброто храносмилане, влошават усвояването на редица полезни вещества, което води до дефицити в нашия организъм. Суплементирането с хранителни добавки е добро решение в тази ситуация. По този начин организмът ще получи така необходимата подкрепа и ще може по-лесно да премине през този период на изтощение.

Biotin, Ниацин и витамини от група В подобравят състоянието на косата, придават й блясък и еластичност и също така намаляват сплитането и накъсването й.

Хилауроновата киселина подобрява хидратацията на кожата и косата. Подобрява вида, здравината и еластичноста им, също така заздравява ноктите.

Цинкът участва в деленето на клетките и ги защитава от оксидативния стрес, спомага за синтеза на белтъчини, както и метаболизма на макрохранителните вещества, мастните киселини и въглехидратите.

Постигането на желания ефект е индивидуално за всеки човек и зависи от общото здравословно състояние. Необходимо е време за възстановяване на организма, което може да бъде от няколко седмици до няколко месеца (небобходимо за израстването на ноктите и косата). За постигане на оптимален ефект при употребата на хранителни добавки за коса, кожа и нокти е добре те да се приемат между два и три месеца, след което да се направи месец почивка и отново да се повтори курса при необходимост. Промените в хранителния режим и намаляване на вредните навици също допринесат за добря резултат.

Кафето – необходимо не само за събуждане
Крил, или с какво се хранят китовете

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu