fbpx

Богатството – мултивитамини

За да функционира добре нашият организъм ежедневно той има нужда от различни видове витамини и минерали. Те захранват всяка една клетка в тялото ни и осъществяват нормалното функциониране на всички процеси. Участват в метаболитни процеси и биохимични реакции, определящи правилното функциониране на различни органи, на мускулите и на мозъка. Добре създадената машина – нашия организъм има нужда от точно определени взаимодействия между различните витамини за да изпълнява функциите си.

Повечето от тези нутриенти не се произвеждат от организма и е необходимо добавянето им чрез храна. Редовният прием на микронутриенти, балансираната диета и добра физическа активност ни дават гаранция за добро физическо и емоционално здраве.

За съжаление времето в което живеем често не ни позволява поддържането на добър хранителен режим. Почвата е изтощена от засаждането на монокултури (засаждането на една и съща култура върху земята в продължение на повече от една година на едно и също място). По този начин намаляват хранителните вещества в почвата, необходими за израстването на конкретно растение. И така с всяка следваща реколта, особено при неправилно наторяване добивът има все по-малко калий или желязо например. Плодовете и зеленчуците често се обират все още недостигнали пълна зрялост, но пък в добър търговски вид. Тази практика обаче влияе на съдържанието на хранителни вещества, на витамините и минералите намиращи се в плодовете или зеленчуците. Пакетираните храни, рафинираните продукти с изключително дълъг срок на годност и ниска хранителна стойност, допълват картината за увеличен риск от различни дефицити в нашето тяло и в последствие до различни заболявания.

Липсата на витамини и минерали в тялото се проявява по различни начини.

Кожата – става суха, люспеща се. Лесно се появяват синини, а малките рани зарастват бавно.

Нокти – стават чупливи, без блясък. Често продуктите за грижа са неефикасни.

Коса – появява се косопад, косата лесно се накъсва.

Нервна система – проблеми в съня, влошена концентрация, липса на енергия, безпричинна депресия.

Приемането на мултивитамини е най-често срещания подход, при който чрез естествени средства да запълваме хранителните липси в организма и да поддържаме добро здраве. Дозите зависят от начина на живот, състоянието на организма, възрастта, пола, физическата активност и хранителния режим.

Така важният Магнезий
The body needs hydration!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu