fbpx

Пробиотик за живот! Pro – за, Bios – живот!

Пробиотиците представляват живи бактерии и дрожди, които са полезни за нашия организъм, най-вече за нашата храносмилателна система. Често пробиотиците се наричат добрите или полезните бактерии, които поддържат здравословното състояние на червата. Имено микроорганизмите в червата ни са причината да бъдем здрави, като подпомагат имунната система, метаболизма, производството на различни ензими, храносмилането и усвояването на витамините и минералите от храната, отговорни са за здравето на мозъка, ендокринната система и т.н. и т.н.

Бащата на медицината Хипократ е казал: “Всички здравословни проблеми тръгват от червата“ и това нашите предци са го знаели много добре, ето защо във всяка една нация се среща традиционна храна, която представлява естествен източник на пробиотик. За нас българите, това са киселото мляко и киселото зеле, за руснаците – кефирът, за японците – мисото, за корейците това е кимчито. Не случайно нациите са разчитали на ферментиралите продукти, богати на пробиотици. Ферментацията подобрява вкуса, прави храната по-лесно усвоима и я съхранява за по-дълго време, когато не е имало хладилници. Но днес, храната която приемаме е бедна на микронутриенти, стресът, липсата на сън – това са само част от факторите, които могат да нарушат баланса между полезните и вредните микроорганизми в нашето тяло. Ето защо ежедневното приемане на пробиотици под формата на хранителни добавки или ферментирали храни носи максимална полза за здравето ни.

Пробиотиците могат да съдържат различни микроорганизми. Най-чести са бактериите, които принадлежат към групите, наречени Lactobacillus и Bifidobacterium, но също така могат да бъдат и на основата на дрожди като например S.boulardii. От ключово значение при формулирането на една хранителна добавка освен количеството полезни бактерии е и съчетанието на бактериалните щамове.

Lactobacillus bulgaricus – един от най-известните и мощни пробиотични щамове. Той е достатъчно стабилен, за да издържи на високата киселинност в стомаха и да се бори с вредните бактерии, навлизащи в храносмилателната система. Неутрализира токсините и естествено произвежда собствени антибиотици.

Bifidobacterium longum – спомага за правилното функциониране на черния дроб, като намалява възпалението. Помага за прочистването от някои тежки метали.

Lactobacillus acidophilus – облекчава подуването на корема, влияе положително на хора с лактозна нетолерантност. Има положителен ефект за възстановяване на вагиналната флора при жените.

Lactobacillus rhamnosus – също оцелява в стомашно-чревния тракт. Поддържа бактериалния баланс, действа положително и при атопичен дерматит. Участва в борбата с инфекциите на пикочните и дихателните пътища, понижава хормоните на стреса и по този начин намалява тревожността.

Streptococcus thermophilus – спомага останалите микроорганизми да живеят симбиотично. Допълнително преработва лактозата и казеина в млечните продукти до по-лесноусвоими съставки.

Крил, или с какво се хранят китовете
Така важният Магнезий

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu