fbpx

Така важният Магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Играе изключително важни роли в различни процеси в нашия организъм и мозък. За съжаление често, може да не получаваме достатъчно от него, дори при балансирана диета богата на витамини и минерали.

Минералът магнезий може да се открие в земята, моретата, растенията, животните и хората. Участва в стотици биохимични реакции в нашето тяло. Около 60% от магнезия в тялото се намира в костите, а останалата част в мускулите, меките тъкани, течностите, включително в кръвта. Всяка клетка в нашето тяло съдържа магнезий и има нужда от него, за да функционира правилно. Магнезият действа като помощна молекула в биохимичните реакции и по специално тези извършвани от ензими. Всъщност той участва в повече от 600 реакции в тялото, включително:

  • Създава енергия: спомага за превръщането на храната в енергия за организма.
  • Образуване на протеини: участва в създаването на протеини от аминокиселини.
  • Поддъжане на гена: спомага за създаването и възстановяването на DNA и RNA.
  • Движението на мускулите: като част от свиването и отпускането на мускулите.
  • Регулиране на нервната система: Изпраща съобщения през мозъка и нервната система и по този начин спомага за регулирането на невротрансмитерите.

Магнезият е необходим за правилния растеж и поддържане на костите, за правилното функциониране на нервите, мускулите и много други части на тялото. В стомаха магнезият помага за неутрализирането на стомашната киселина и именно заради това, често се препоръчва при колики на бебета. Редуцирането на нивата на стрес и умора също зависят от наличието на магнезий в нашето тяло. Той е отговорен за баланса на нервната и мускулната ни система. Често е наричан „антистресов“ минерал заради способността му да регулира реакциите на организма свързани с резки промени като студ, силен шум, или силна емоция. Ниските нива на магнезий в организма водят до висока чувствителност, човек става лесно раздразнителен и често се ядосва дори и от несъществени ситуации.

Спазването на диети може силно да ограничи калорийния прием и много често храните които изключваме от менюто си са имено източниците на магнезий. Един от лесните начини за запомняне коя храна е богата на магнезий е като си помислим за фибрите. Храните с високо съдържание на фибри съдържат и магнезий. Хранителните източници на магнезий включват бобовите растения, пълнозърнестите храни, зеленчуци (особено броколи, тикви и зеленолистни зеленчуци), семена, ядки (най-вече бадеми). Други източници на магнезий са млечните продукти, месото, шоколада и кафето. Водата с висока минерализация или „твърдата“ вода също са източник на магнезий.

Високата консумация на рафинирани храни намалява съдържанието на магнезий в тях. Избелването на брашното или полирането на ориза нанасят сериозни щети върху полезните съставки на храната ни. Промишленото земеделие, бедните на нутриенти почви, обработвани и третирани с изкуствени торове намаляват естественото съдържание на магнезий. Комбинацията с индустриално произведените храни, небалансирано хранене и високи нива на стрес довеждат до магнезиев дефицит. Ето защо допълнителното суплементиране може да ни помогне това да не се случи.

Пробиотик за живот! Pro – за, Bios – живот!
Богатството – мултивитамини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu